4 تفاوت یوپی اس لاین اینتراکتیو و یوپی اس آنلاین
مقدمه:
یکی از مشکلاتی که خریداران یو پی اس با آن مواجه هستند انتخاب نوع یوپی اس بر اساس نوع مصرف کننده خود هستند.
در این مقاله به بررسی 3 تفاوت یوپی اس لاین اینتراکتیو و یوپی اس آنلاین میپردازیم.
ابتدا به توضیح مختصری درباره یوپی اس و انواع یوپی اس میپردازیم.
ups چیست:
یوپی اس یا منبع تغذیه بدون وقفه دستگاهی هست که، در زمان قطع برق توسط باتری های متصل شده به خود وظیفه تامین برق را دارد. تا کمترین آسیب ببه دستگاه های اتصال به برق شهری وارد شود.
یوپی اسها معمولا بر اساس جریان باتری متصل شده به خود به صورت داخلی یا خارجی میتوانند بین 5 دقیقه الی یک ساعت تایم بک آپ دارند البته در بعضی از شرکتهای حساس با انتخاب باتری جریان بالا تایم بک آپ را تا 2 ساعت افزایش میدهند.
انواع یوپی اس:
یوپی اس ها به سه دسته کلی تقسیم میشوند همچنین این سه دسته خود به دو دسته باتری داخلی و باتری خارجی تقسیم میشوند.
1- یوپی اس آفلاین:
میتوان گفت قدیمی ترین نوع یوپی اس، یو پی اس آفلاین میباشد که با گذر زمان و افزایش تکنولوژی این نوع یوپی اس منسوخ شده است.
در این نوع یو پی اس در زمان وصل بودن برق یوپی اس در حالت بای پس قرار دارد و در زمان قطع برق بعد از گذشت چند صد میلی ثانیه ولتاژ 220 ولت شهری توسط باتری تامین میشود.
2- یوپی اس لاین اینتراکتیو:
یوپی اس های Line Inter Active بعد از یو پی اسهای آفلاین واد بازار شدند این نوع یوپی اس ها در زمان وصل بودن برق شهری وظیفه تثبیت ولتاژ توسط استابلایزر داخلی را دارند.
3- یو پی اس آنلاین:
میتوان گفت پیشرفته ترین نوع یوپی اس در حال حاضر یو پی اس آنلاین میباشد، که در ادامه به تفاوت یوپی اس لاین اینتراکتیو و یوپی اس آنلاین که در بازار ایران موجود میباشد میپردازیم.
3 تفاوت یوپی اس لاین اینتراکتیو و یوپی اس آنلاین:
در بخش قبل توضیحات مختصری در زمینه انواع یوپی اس موجود در بازار ایران اشاره کردیم در این بخش به مهم ترین تفاوت یوپی لاین اینتراکتیو و یوپی اس آنلاین میپردازیم.
1- از نظر ولتاژ خروجی:
برای بهتر متوجه شدن نوع کارکرد دو نوع یوپی اس آنلاین و لاین اینتراکتیو در شکل 1 و 2 نمودار شماتیک کلی کارکرد این دو نوع یوپی اس نمایش داده شده است.
همانطور که در شکل 1 مشاهده میکنید در یوپی اس آنلاین ابتدا برق شهر توسط یکسوکننده و PFC به ولتاژ Buc DC تبدیل میشود سپس Buc DC توسط اینورتر که بر اساس توان فول بریج با IGBT یا پک IGBT باشد تبدیل به برق شهر شده و گذر از فیلتر پایین گذر و بالا گذر تبدیل به ولتاژ سینوسی میشود. همچنین با داشتن آپشن بای پس میتوان برق ورودی را مستقیما به برق خروجی وصل کرد.
در شکل 2 شماتیک یوپی اس لاین اینتراکتیو نمایش داده شده است، که مشخص میباشد در یوپی اس لاین اینتراکتیو در زمان کارکرد در برق شهر ولتاژ برق شهر توسط ترانس و رله های موجود که یک قسمت استابلایزر داخلی را تشکیل داده اند بررسی شده و با سنس ولتاژ ورودی و تب های ترانس ولتاژ خروجی را با خطای قابل قبول به مقدار 220 تبدیل میکنند.
با توجه به شماتیک های موجود میتوان فهمید که تفاوت یوپی اس لاین اینتراکتیو و یوپی اس آنلاین در ولتاژ خروجی مقدار خطای سیستم است به اینصورت که در یوپی اس انلاین ولتاژ ورودی ابتدا DC شده است و سپس توسط یک اینورتر به ولتاژ 220V Ac تبدیل میشود که ماکزیمم خطای آن حدود 1 درصد است اما در یو پی اس لاین اینتراکتیو ولتاژ AC ورودی توسط استابیلایزر داخلی یوپی اس که از یک ترانس با چند تب تشکیل شده است عبور میکند و به خروجی داده میشود که معمولا خطای این روش 10 درصد میباشد.
با توجه به موضوعات ارائه شده تفاوت یوپی اس لاین اینتراکتیو و یوپی اس آنلاین از نظر ولتاژ خروجی مقدار خطای هر سیستم است در ups آنلاین یک درصد و در ups لاین اینتراکتیو 10 درصد میباشد پس نتیجه میگیریم خریدار ups باید بداند اگر مصرف کننده شما بسیار حساس میباشد مانند دستگاههای آزمایشگاهی، دستگاههای نظامی، دستگاههای پزشکی و … باید از یو پی اس آنلاین استفاده شود.
2- از نظر هزینه تعمیرات ups:
همانطور که در بالا اشاره شد در یوپی اس لاین اینتراکتیو ولتاژ توسط یک استابلایزر داخلی به خروجی داده میشود که، از قطعاتی همچون ترانس، رله و lm393 یا مدارات بافر دیگر تشکیل شده است این قطعات هم خرابی کمی دارند هم هزینه قطعات بسیار پایین میباشد در شکل 3 استابلایزر داخلی ups لاین اینتراکتیو نمایش داده شده است.
همانطور که در شکل 3 مشخص میباشد برد سمت راست، برد استابلایزر داخلی میباشد که متشکل از چند رله و فیلتر و مدارات مقایسه کننده میباشد.
در ups online اما ابتدا ولتاژ توسط یک مبدل بوست DC شده و سپس توسط اینورتر ولتاژ DC شده به ولتاژ AC تبدیل میشود، برای انجام این عملیات باید 2 مبدل سوئیچینگ داشته باشیم که نیاز به IGBT و ماسفت توان بالا و IC های کنترلی گران قیمت است. در شکل 4 مدار یوست و اینورت یو پی اس انلاین نمایش داده شده است.
با توجه به شکل 4 مشخص میباشد که برای اینورتر و مبدل بوست یوپی اس آنلاین قطعات بیشتری استفاده شده است.
با توجه به مطالب بالا مشخص میباشد که، تعمیرکار یو پی اس به دلیل خرید قطعات بیشتر و افزایش زمان تعمیر یوپی اس هزینه تعمیر بیشتری برای یوپی اس آنلاین نسبت به یو پی اس لاین اینتراکتیو میگیرد پس دومین تفاوت یوپی اس لاین اینتراکتیو و یوپی اس آنلاین در زمینه هزینه تعمیرات میباشد که، هزینه تعمیر یو پی اس آنلاین بسیار بیشتر از ups لاین اینتراکتیو میباشد.
3- از نظر تعداد باتری:
یکی از موضوعات مهم در انتخاب یوپی اس و خرید یو پی اس ولتاژ باتری یوپی اس میباشد هر چه تعداد باتری بیشتری در توان یکسان سری شوند باعث میشود تایم بک آپ بیشتری با جریان باتری کمتر داشته باشیم.
در یوپی اس های آنلاین تعداد باتری بیشتری در توان یکسان نسبت به یوپی اس لاین این تر اکتیو دارد. به عنوان مثال یک یو پی اس آنلاین 1 کیلو ولت آمپر تعداد چهار عدد یا به عبارتی 48 ولت برای کار کردن نیاز دارد اما یک یو پی اس Line Inter Active ولتاژ باتری 36 ولت نیاز دارد یا به عبارتی 3 عدد باتری باید سری شوند.
نتیجه میگیریم سومین تفاوت یوپی اس لاین اینتراکتیو و یوپی اس آنلاین در تعداد باتری میباشد در یوپی اس های لاین اینتراکتیو تعدا کمتری باتری نیاز به سری کردن دارد که این عمل باعث میشود تایم بک آپ کمتری نسبت به یوپی اس های آنلاین داشته باشیم و از طرف دیگر هزینه کمتری نسبت به خرید باتری یو پی اس میدهیم.
4- از نظر قیمت:
با توجه به توضیحات ارائه شده چهارمین تفاوت یوپی اس لاین اینتراکتیو و یوپی اس آنلاین از نظر قیمت میباشد.
قطعات و ادبات الکترونیکی استفاده در یوپی اس آنلاین بسیار بیشتر از یو پی اس لاین اینتراکتیو میباشد پس طبیعتا قیمت خرید یو پی اس آنلاین بسیار بیشتر از یوپی اس لاین اینتراکتیو میباشد.
نتیجه گیری:
در این مقاله به بررسی تفاوت یوپی اس لاین اینتراکتیو و یوپی اس آنلاین پرداختیم که، اولین و مهم ترین تفاوت یوپی اس لاین اینتراکتیو و یوپی اس آنلاین از نظر ولتاژ خروجی میباشد که، یوپی اس آنلاین با داشتن خطای یک درصدی بسیار نسبت به مدل لاین اینتر اکتیو بهتر میباشد.
دومین تفاوت یوپی اس لاین اینتراکتیو و یوپی اس آنلاین هزینه تعمیرات دستگاه میباشد که، هزینه تعمیر و نگهداری یوپی اس انلاین با توجه به قطعات و مبدل های سوئیچینگ بیشتر، بسیار بالاتر از یو پی اس لاین اینتراکتیو میباشد، همچنین خرابی یوپی اس آنلاین نسبت به یوپی اس لاین اینتراکتیو بیشتر میباشد.
سومین تفاوت یوپی اس لاین اینتراکتیو و یوپی اس آنلاین موضوع تعداد باتری میباشد که یوپی اس های آنلاین تعداد باتری سری شده بیشتری نسبت به یوپی اس های لاین اینتراکتیو دارند، که این باعث میشود تایم بک آپ یوپی اس آنلاین نسبت به یوپی اس لاین اینتراکتیو بیشتر باشد ولی همچنین قیمت یوپی اس انلاین به دلیل تعداد باتری بیشتر افزایش پیدا میکند.
چهارمین تفاوت یوپی اس لاین اینتراکتیو و یوپی اس آنلاین موضوع هزینه دستگاه میباشد. با توجه به تکنولوژی پیشرفته تر در یوپی اس های آنلاین هزینه یو پی اس انلاین بیشتر از یوپی اس لاین اینتر اکتیو میباشد.
یکی دیگر از تفاوت یوپی اس لاین اینتراکتیو و یوپی اس آنلاین میتوان به موضوع وزن دستگاه یوپی اس اشاره کرد، upsهای لاین اینتراکتیو همانطور که گفته شد دارای استابلایزر داخلی هستند، که این شامل ترانس، رله و مدار مقایسه کننده است، وجود ترانس برای استابلایزر داخلی یو پی اس لاین اینتراکتیو باعث افزایش وزن دستگاه میشود به طوری که، وزن یک یوپی اس لاین اینتراکتیو باطری خارجی 1 کاوآ حدود دو برابر وزن یوپی اس آنلاین یک کاوآ باتری خارجی میباشد. یوپی اس های آنلاین به دلیل نداشتن ترانس استابلایزر و انجام دادن تثبیت ولتاژ توسط سوئیچینگ وزن بسیار کمتری دارند.
یکی دیگر از تفاوت یوپی اس لاین اینتراکتیو و یوپی اس آنلاین موضوع حساسیت دمایی میباشد با توجه به اینکه یوپی اس های آنلاین از قطعات سوئیچینگ استفاده میکنند و تلفات دمایی بیشتری دارند دمای کارکرد یوپی اس بسیار مهم تراز یوپی اس های لاین اینتراکتیو میباشد همچنین این مسئله باعث میشود فن های استفاده شده در یو پی اس های آنلاین بیشتر و همچنین قوی تر باشد.
موضوع بعدی در زمینه تفاوت یوپی اس لاین اینتراکتیو و یوپی اس آنلاین توان های موجود میباشد یوپی اس های لاین اینتراکتیو در توان های 1 کاوآ تا 3 کاوآ و در بعضی از برند ها 5 کاوآ است که به دلیل ترانس محدود شده اند اما یوپی اس های آنلاین از 1 کاوآ تا 100 کاوآ در بازار موجود میباشد.
با توجه به وجود تفاوت یوپی اس لاین اینتراکتیو و یوپی اس آنلاین که گفته شد مشخص میباشد هر یک از یو پی اس ها برای کاربردی تعریف شده است.
یو پی اس لاین اینتراکتیو در زمینه هایی که حساسیت های کمتری به تغییرات ولتاژ دارند کاربرد دارد مانند لوازم خانگی، اسپیلت، ویلاها، دوربینهای مداربسته، کامپیوتر های اداری و ….
ups آنلاین در زمینه هایی که حساس تر هستند و همچنین توان بالاتری نیاز دارند مورد استفاده قرار میگیرد مانند: در صنعت، در تجهیزات پزشکی، تجهیزات آزمایشگاهی و ……
در این مقاله ما سعی کردیم تفاوت یوپی اس لاین اینتراکتیو و یوپی اس آنلاین به صورت کامل توضیح دهیم امیدواریم برای شما خوانندگان گرامی و خریداران یوپی اس مفید باشد.
خوشحال میشیم اگر تفاوت یوپی اس لاین اینتراکتیو و یوپی اس آنلاین که در این مقاله گفته نشده را شما به ما اطلاع دهید.
برای مشاوره خرید یوپی اس یا تعمیر یو پی اس با شماره های 09190106373 یا 02136845391 تماس بگیرید.
فروشگاه آذرخش صنعت امید سازان در زمینه فروش یو پی اس و تعمیرات یوپی اس سعی میکند بهترین خدمات را به شما ارئه دهد.
اولین دیدگاه را ثبت کنید